Bewustzijn in het Zadel: Sleutel tot Succes

Je traint, je plant, je probeert alles goed te doen — en tóch voelt het rijden soms stroef. Herkenbaar?
Misschien ligt het niet aan je paard. Misschien zelfs niet aan je techniek.
Wat als je prestaties juist verbeteren wanneer jij leert afstemmen op jezelf?
In deze blog neem ik je mee in wat bewustzijn in het zadel écht betekent. Geen zweverig gedoe, maar concrete inzichten die jou helpen om meer rust, vertrouwen en samenwerking met je paard te ervaren.
Want je paard voelt het al voordat jij het zelf doorhebt. Tijd om daar gebruik van te maken.
De grootste les die ik heb geleerd en waar ik nog steeds dagelijks mee worstel is het vinden van de balans tussen alles wat er gebeurt op een dag, in een week of een maand. Herkenbaar?
Ik weet hoe het is om een Fulltime baan te hebben, dan is het vrij voorspelbaar hoe een dag verloopt.
Terwijl ik nu in bijna 5 jaar tijd in twee van de drie bedrijven volop meedraai! Ik ben dus constant aan het goochelen met mijn tijd en moet constant prioriteiten stellen en flexibel zijn.
Iets wat ik op kantoor ook altijd moest doen als secretaresse en Corporate medewerker, maar waar ik altijd wel moeite mee heb gehad. Ik ben meer iemand die in flow werkt en graag de tijd even vergeet en in het moment bezig ben.
Vooral als ik met de paarden bezig ben want die werken niet echt mee als je met al je plannen in je hoofd even lekker wil rijden.
Nou zeg er maar donder op dat het NIET gaat zoals jij het in je hoofd hebt!
Herkenbaar?
Dat is ook het mooie aan paarden want die hebben niks te maken met tijd, die voelen alleen maar dat er op dat moment bij hun druk wordt uitgevoerd omdat wij zo laat ergens moeten zijn en daar gaan ze (tenzij ze erop getraind zijn) altijd tegen in. Dat is hun natuur.
De kunst is om je bewust te zijn met welke energie in je lijf je je paard benaderd. Dus eerst voelen in je lijf, hoe gaat het nu echt met mij?
Ben ik gehaast,gestresst (vanuit je werk naar stal geraced)
Of juist het omgekeerde, moe of chagrijnig? (Echt een rotdag gehad)
In mijn ruitercoaching sessies geef ik ook altijd aan hoe dit werkt, want het gros van de mensen is zich hier niet bewust van.
Ik daartegenover, heb hier dagelijks mee te maken in mijn werk. Zowel met rijden of met het laden van paarden. Eigenlijk zodra je ook maar iets van ze wil.
Zoals ook wel heel mooi wordt omschreven je hebt spanning en ontspanning en daartussenin zit “gevoel”.
En dat stukje is voor veel mensen lastig, want voelen is soms heel eng. Dan kan er van alles naar boven komen en dat is vervelend dus dat stoppen we liever weg.
Toch is jusit DAT stukje gevoel heel belangrijk als je je verder wilt ontwikkelen zowel in de sport als in de band met je paard.
Je paard heeft namelijk als jij aan komt lopen al vanaf 400 meter afstand door hoe jij in je vel zit. (is onderzocht).
Dus het heeft geen zin om je groot te houden of een masker op te zetten.
Ze weten het allang en zullen je ermee confronteren als je dat doet. Pas wanneer je je open stelt zullen ze je proberen te helpen in plaats van confronteren, al is dat niet altijd even subtiel.
Ik had vroeger geen idee van mijn energie en hoe dat overkomt bij paarden. Ik ben opgegroeid met het idee dat je met je kwetsbaar opstellen op de werkvloer in ieder geval niet verder komt. Dus hup dat masker op en doorgaan.
Heb je geen koorts? Kan je gewoon werken toch?
Dus iedere keer als ik signalen kreeg van mijn lijf; Buikpijn, hoofdpijn, nekpijn etc. Negeerde ik dat. Ik ging wel naar de huisarts als het te erg werd en dan kreeg ik een middeltje mee of ik nam pijnstillers, maar er werd bijvoorbeeld nooit gevraagd waar de klachten vandaan konden komen.
Als leefstijlcoach weet ik dat dit gebeurd is omdat ik mezelf TE veel en TE lang onder druk zette en daardoor dus, onbewust stress had en mijn lichaam overging op de overlevingsstand. Dat gaat automatisch en is de werking van je Sympatisch en Para-Sympatisch zenuwstelsel.
Ik leefde heel lang op adrenaline. En dat houd je best een tijd vol, geloof me. Maar na een jaar ongeveer zegt je lijf doe het zelf maar want ik doe het niet meer.
En zo voelt het ook. Alsof je lichaam je in de steek laat. Zo raakte ik op een bepaald moment volledig uitgeput en opgebrand, ik kon letterlijk mijn bed niet meer uitkomen, ik voelde mij doodziek en kon alleen maar janken.
Pas later bij de huisarts werden de klachten gediagnosticeerd als een burn-out.
Ik? een burnout? Dat is toch iets voor zwakke mensen?
Wat ik nu na mijn opleiding weet in vergelijking met toen, maakt een wereld van verschil. Ik weet nu waarom je lijf reageert zoals het doet en hoe je hersenen mee of tegen je kunnen werken en hoe ik jou hiermee kan helpen.
Ik weet namelijk precies hoe ik mij moet voorbereiden op een wedstrijd, welke doelen ik moet stellen voor succes, wat ik moet doen als het even niet gaat als verwacht en wat ik als ruiter nodig heb om ontspannen en zelfverzekerd mijn proef te rijden. En dit gun ik jou ook.
Deze informatie is echt goud waard!
Ik ga deze mega waardevolle informatie binnenkort delen met mensen die niets liever willen dan hun ontspannen en zelfverzekerd in het zadel te zitten en iedere wedstrijd te rijden als een professional.
Want een professional weet dit namelijk ook allemaal, zij hebben allemaal een sportcoach. Let daar maar eens op 😉
En omdat niet iedereen de middelen heeft om een goede sportcoach te betalen wil ik mijn kennis gaan delen via een online platform. Dit platform heet “Dressage Dream Academy“. Omdat ik vind dat iedere ruiter de kans moet krijgen om zijn of haar dromen na te jagen.
Op het moment ben ik druk bezig met de eerste E-Learning te bouwen!
En daar kan ik jouw hulp heel goed bij gebruiken.
Als jij een onderwerp hebt dat er voor jouw gevoel absoluut in moet komen dan hoor ik dat graag van jou! Stuur mij een DM via social media of mail je idee naar: info@praktijkpasdedeux.nl
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?
Houd dan goed mijn blog en mijn socials in de gaten.
Tot volgende week!
Hartelijke groet,
Nadine

Written by admin
More From This Category

Nieuwe ronde, nieuw begin: opfokpaarden naar buiten en voorjaarsdrukte op stal
🌱 Nieuwe ronde, nieuw begin: opfokpaarden naar buiten en voorjaarsdrukte op stal Het voorjaar is begonnen en dat betekent: onze opfokpaarden gaan weer naar buiten! Zodra het eerste gras verschijnt, begint het bij ons te kriebelen. De paarden worden vlotter, het erf...

Nieuwe ronde, nieuw begin: opfokpaarden naar buiten en voorjaarsdrukte op stal
🌱 Nieuwe ronde, nieuw begin: opfokpaarden naar buiten en voorjaarsdrukte op stal Het voorjaar is begonnen en dat betekent: onze opfokpaarden gaan weer naar buiten! Zodra het eerste gras verschijnt, begint het bij ons te kriebelen. De paarden worden vlotter, het erf...

Nieuwe ronde, nieuw begin: opfokpaarden naar buiten en voorjaarsdrukte op stal
🌱 Nieuwe ronde, nieuw begin: opfokpaarden naar buiten en voorjaarsdrukte op stal Het voorjaar is begonnen en dat betekent: onze opfokpaarden gaan weer naar buiten! Zodra het eerste gras verschijnt, begint het bij ons te kriebelen. De paarden worden vlotter, het erf...
0 reacties